Potravinová pyramida

04.02.2012 10:46

Potravinová pyramida má podle oficiálního doporučení Ministerstva zdravotnictví čtyři patra. Pyramida ukazuje, které potraviny by měly tvořit v jídelníčku základ a naopak, které potraviny bychom měli konzumovat v menším množství.

 

 

 

 

První patro: Obiloviny, rýže, těstoviny, pečivo

Základ potravinové pyramidy tvoří pšenice, ječmen, žito, oves, rýže, kukuřice, čirok, proso, tritikale a tzv. pseudocereálie – pohanka, amarant, quinoa a výrobky z nich.

Vhodná konzumace:

Celozrnné pečivo, celozrnné těstoviny, rýže natural, Parboiled, műsli, ovesné vločky, pohanka, jáhly…

 

Druhé patro: Ovoce a zelenina

Vhodná konzumace:

Čerstvé ovoce, čerstvě vymačkaná šťáva z ovoce (fresh)

Čerstvá zelenina, vařená v páře, dušená, zapékaná, ve sladkokyselém nálevu, kysaná

Brambory – zařazujte spíše mezi první patro (jako přílohu), i když z botanického hlediska patří mezi zeleninu.

 

Třetí patro: Ryby, netučné maso, drůbež, vejce, luštěniny, ořechy

Vhodná konzumace:

Dušené, vařené, vařené v páře, zapékané maso, ryby, drůbež

Lžíce ořechů, semínek, maso bez viditelného tuku, vařené vejce

 

Třetí patro: Mléko a mléčné výrobky

Vhodná konzumace:

Nízkotučné, polotučné mléko do 15 % tuku

Nízkotučné, polotučné mléčné výrobky do 3,5 % tuku – jogurty, acidofilní mléka, kefíry, jogurtová mléky, sýry do cca 30 % tuku v sušině

 

Čtvrté patro: Sůl, tuky, cukry

Konzumované množství závisí na celkové skladbě a množství tuků, olejů, cukrů a soli v jídelníčku. Potraviny bohaté na tyto složky by se měly konzumovat výjimečně. Podle oficiálních doporučení do 2 porcí denně. Měly by například představovat rostlinný tuk na pečivu (do 10 g).

Vyvarovat se:

Slaným oříškům, chipsům, uzeninám, slaným sýrům, sušenkám, cukrovinkám, zákuskům, bonbonům, tyčinkám, instantním jídlům, paštikám, škvarkům, slanině, bůčku, majonéze, tatarce, lahůdkovým salátům, plnotučným sýrům, smetaně a smetanovým výrobkům, šlehačce, lískooříškové, čokoládové a další pomazánky, polevy