Polévka z hlívy ústřičné
Suroviny:
- 500g hlívy ústřičné
- 2 cibule
- 1,5 l vody
- Dvě plné lžíce oleje
- Vegeta (nebo něco podobného bez glutamátu)
- Mletá sladká paprika
- Troška pálivé mleté papriky
- Majoránka
- 2 stroužky českého česneku (čínského 4)
- 1plná lžíce hladké mouky
Postup:
Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na úzké proužky nakrájenou hlívu a dusíme. Potom přimícháme papriku a zalijeme vodou, aby paprika nezhořkla. Přidáme Vegetu, prolisovaný česnek a majoránku. Polévku povaříme a zahustíme moukou rozmíchanou v trošce vody.
Typ na závěr: část majoránky lze nahradit dobromyslem, polévka je voňavější, pro intenzivnější houbovou chuť lze přidat mletou hlívu ústřičnou.
Autorka článku: Aneta Jackowská