Syrovátka

06.02.2012 20:55

 

Syrovátka je nažloutlá tekutina, která vzniká jako „odpadní produkt“ při výrobě sýrů. Tento vedlejší produkt výroby doznal v současnosti značného zájmu technologů potravin a sportovců nejen z důvodu jeho velké produkce, ale i díky obsahu živin, konkrétně kvalitních bílkovin, který by mohl být efektivně využit k výživě.

Klasická tekutá syrovátka díky obsahu sacharidů a bílkovin velmi rychle podléhá zkáze, proto se zpracovává sušením. Sušená pak obsahuje okolo 12 % bílkovin a asi 70 % laktózy (mléčného cukru)!

Ze syrovátky lze vyrobit syrovátkový koncentrát, tato forma se vyskytuje i v řadě proteinových produktů sportovní výživy. V syrovátkovém koncentrátu může být obsah bílkovin v různém množství (obvykle od 25 % až do 90 %). Toto rozmezí je ovlivněno množstvím laktózy, které zůstává v koncentrátu syrovátky.  Čím více bílkovin, tím méně laktózy, a naopak. Vždy je lepší vybírat syrovátkový koncentrát s obsahem bílkovin minimálně 65 %.

Další variantou, kterou lze získat ze syrovátky, je syrovátkový izolát s obsahem bílkovin větší než 90 %. 

Poslední variantou je částečný hydrolyzát syrovátky. Takto hydrolyzovaná (přetrávená) bílkovina je svalům dostupnější v časově kratší době, proto jsou tyto produkty vhodné zejména v době těsně po tréninku. Je důležité vybírat spíše částečně hydrolyzovanou bílkovinu do 20 % z celkového obsahu, v důsledku kvality chuti produktu a využití bílkoviny organizmem.

 

Výrobky z klasické syrovátky, například připravené nápoje, lze zařadit do denního režimu. Je nutné ovšem pamatovat na to, že nepředstavují ideální zdroj z hlediska příjmu bílkovin. Jako zdroj bílkovin lze vybrat ideálnější produkty z řady sportovní výživy, ale i z běžné stravy. Pokud konzumujete klasický syrovátkový nápoj, dejte si ho raději v den, kdy máte dostatek fyzické aktivity a využijete množství sacharidů v něm. Určitě představuje i lepší variantu v případě chutí na sladké, než volit čokolády, tučné-sladké sušenky, bonbóny… Obsahuje menší množství tuku a ve výsledku při vypití např. 250 ml nápoje nepředstavuje tak velkou energetickou zátěž.

Při redukci hmotnosti ale nepředstavuje „klasická“ syrovátka „spásné“ řešení, ale spíše na ni hleďte jako na alternativu při výběru různých potravin. Při redukci hmotnosti je nejdůležitější celkový pohled na skladbu jídelníčku podle zásad správného stravovaní a především, aby tento jídelníček měl trvale udržitelný charakter. Syrovátkové koncentráty s vysokým obsahem bílkovin a minimem laktózy jsou již pak rozhodně lepší volbou, ale jak již bylo zmiňováno, kvalitní bílkoviny lze získat i z běžné stravy. Záleží na Vás, jak se k tomu postavíte.

Syrovátka je na druhou stranu zdrojem vitamínů a minerálních látek. Obsahuje vitamíny B1, B2, B3, B6, B12, biotin, kyselinu listovou a pantotenovou, vitamín C a E a z minerálních látek hlavně hořčík, fosfor, vápník, draslík, sodík, zinek. Z hlediska obsahu těchto mikronutrientů má velmi příznivý vliv na lidský organismus. 


Vytvořte si www stránky zdarma! Webnode