Výživa a zvětšená štítná žláza (struma)
Struma může být různého původu. Může být také projevem snížené nebo zvýšené funkce štítné žlázy, ale v řadě případů nemusí mít na hormonální funkci štítné žlázy výrazný vliv. Pokud není vyloženě lékařem indikována endokrinní léčba a vlastní léčebná opatření, je vhodné zaměřit se na ovlivnění příjmu jódu potravou.
Hormony štítné žlázy potřebují pro svoji syntézu právě jód. Při jeho nedostatku se štítná žláza začne zvětšovat, aby byla schopná vychytávat z krve i to nejmenší množství jódu. Zvětšení žlázy je většinou účinné, a proto nedochází k výraznému snížení tvorby hormonů. Podstatou je tedy zásobení těla dostatkem jódu.
Na vzniku strumy je mohou rovněž podílet tzv. strumigeny, které negativně ovlivňují metabolismus jódu v lidském těle. Při jejich vyšším příjmu je nutné rovněž zvýšit příjem jódu ve stravě.
ZDROJE JÓDU
Významné zdroje:
- Mořské produkty (tresky, makrely, filé, sardinky, mořští měkkýši, mořské řasy)
Další zdroje jódu v České republice:
- Mléko a mléčné výrobky, běžné pečivo, některé druhy masných výrobků, obohacené vejce
- Jodidovaná sůl
Na doporučení lékaře lze užívat:
- Jodidové tablety
- Multivitaminové přípravky s jódem
STRUMIGENY:
- Dusičnany – některé zdroje pitné vody, některé potraviny, kde jsou dusičnany využívány jako konzervanty
- Zelí, kapusta, květák
- Luštěniny, proso, arašídy, soj
- Tepelnou úpravou se množství strumigenů v potravině snižuje.