Výživa při lymfedému

04.02.2012 22:10

Neexistuje žádná specifická „dieta“ pro léčbu lymfedému, ale správná výživa může významně pomoci v prevenci vážných otoků.

Především by strava měla mít snížený obsah tuků a sodíku a naopak základ by měly tvořit netučné zdroje bílkovin, zdroje komplexních sacharidů a menší množství zdrojů nenasycených mastných kyselin.

 

 

SŮL NAD ZLATO?

aneb Omezte příjem soli!

Doporučený příjem soli je kolem 5 – 6 g za den. Významnou složkou kuchyňské soli je sodík (Na). Jeho vyšší a častá konzumace se podílí na zadržování vodyv těle. Zvyšuje se množství tekutin, které musí srdce přečerpávat, mohou se také vytvářet nebo zhoršovat otoky na dolních končetinách, často dochází ke snižování pevnosti a pružnosti kůže a ke vzniku nebo ke zhoršení celulitidy.

Je třeba myslet nejen na sůl jako takovou, ale i na obsah soli, která je skrytá ve slaném jídle, které často neposkytne našemu tělo dostatek živin a nezasytí nás, tělo tak začne vysílat požadavky nejčastěji po zcela opačné chuti – sladké.

Z počátku se Vám bude zdát, že Vám něco chybí, ale tělo si postupně slané chuti odvykne. Funguje to tak i při snižování koncentrace sladkého. Je to jen       o tom, vydržet počáteční abstinenční příznaky. Pak se Vám již budou zdát dříve konzumované potraviny jako příliš slané nebo příliš sladké.

Zaměřte se na omezení solení jako takového, při dosolování potravin. Významným zdrojem soli jsou i samotné potraviny, které kupujeme. Proto je důležité se zaměřit i na omezení konzumace potravin s vysokým obsahem soli.

 

Omezení solení

  • Výrazně omezte solení při přípravě jíde
  • Zrušte dosolování jídel přímo na talíři (často lidé automaticky dosolují ještě dříve než ochutnají)

Jídelníček zkuste obohatit o netradiční potraviny a ochucovadla, která Vám přinesou širokou plejádu chutí a stanou se tak zdatným konkurentem soli:

  • Čerstvé i sušené bylinky – petržel, bazalka, oregano, rozmarýn…
  • Cibule, česnek
  • Čerstvý zázvor
  • Citrón
  • Koření (ne směsi – často obsahují velké množství soli a glutamátu sodného) – kurkuma, anýz, kmín, pepř…

Omezení konzumace potravin s vysokým obsahem soli:

  • Některé druhy pečiva
  • Uzeniny, paštiky
  • Potraviny ve slaném nálevu
  • Některé sýry – např. Niva, sýry balkánského typu, tavené sýry
  • Instantní pokrm
  • Slané pochutiny (brambůrky, chipsy, tyčinky…)
  • Některé směsi koření
  • Potraviny s vysokým obsahem glutamátu sodného
  • Vyšší obsah sodíku může výt i v některých minerálních vodách, vybírejte minerální vody s obsahem sodíku do 150 mg/l (např. Korunní, Matonni, Ondrášovka, Magnesia)

 

Kvalitní zdroje bílkovin

Mléko a mléčné výrobky

Vhodná konzumace

  • Nízkotučné, polotučné mléko do 1,5 % tuku
  • Nízkotučné, polotučné mléčné výrobky do 3,5 % tuku – jogurty, acidofilní mléka, kefíry, jogurtová mléky, sýry do cca 30 % tuku v sušině

Ryby, netučné maso, drůbež, vejce

Vhodná konzumaci

  • Dušené, vařené, vařené v páře, zapékané maso, ryby, drůbež – bez kůže (ne tučné maso hus a kačen)

 

Zdroje nenasycených mastných kyselin

  • Zdroje n – 3 nenasycených mastných kyselin: tučné ryby, rybí oleje, játra libových ry
  • Zdroje n – 6 nenasycených mastných kyselin: rostlinné oleje, ořechy, semena
  • Zdroje mononenasycených mastných kyselin: olivový olej, řepkový olej, avokádo, ořechy

 

Zdroje komplexních sacharidů

  • Celozrnné pečivo (popř. grahamové, vícezrnné, se zrníčky), knäckebroty, křehké plátky, celozrnné lupínky, ovesné vločky, műsli (pozor na zapékané a čokoládové)
  • Brambory, rýže (v ideálním případě natural a celozrnná), těstoviny (v ideálním případě celozrnné, bezvaječné), kuskus, pohanka, jáhly, amarant…

 

POSILUJTE PEVNOST A PRUŽNOST CÉV zvýšeným příjmem:

  • Vlákniny
  • Vitamínů (především s antioxidační aktivitou)
  • Rutinu (významně se podílí na správné funkci cév)

 

Zařazujte proto často do svého jídelníčku pohanku, bobulové ovoce, citrusové plody, česnek, jablka, celozrnnou rýži a těstoviny, celozrnné pečivo, ořechy, semena a dostatek zeleniny.

 

Pohanka je nejlepším přírodním zdrojem rutinu – bioflavonoid. Rutin působí pozitivně na zesláblou stěnu cév a ulevuje od potíží s křečovými žilami (bolestmi a otoky nohou). Předchází také tvorbě podlitin, nemocem kardiovaskulárního systému a ulevuje od potíží s hemoroidy. Pohanku lze konzumovat jako pokrm připravený z pohankových zrn, mouky nebo vloček, ale také ve formě čaje.

 

!!! Vyhýbejte se (přímo nebo nepřímo poškozují cévní stěnu):

  • Rafinovaným sacharidům (bílí cukr a výrobky z něj)
  • Smaženým jídlům
  • Nadměrnému solení
  • Alkoholu a kouření

Vhodné doplňky – v případě jejich nedostatku ve stravě:

  • Vitamín C s bioflavonoidy
  • Vitamín E
  • Koenzym Q10